banner2
banner34

Türkiye’deki enflasyon son 19 yılın zirvesinde

Türkiye’deki enflasyon son 19 yılın zirvesinde
banner45

Son dakika! Milyonlarca emekli ve memur zam oranlarını etkileyecek Aralık enflasyonu belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon oranını 13,58 olarak açıkladı.

Her ayın başında açıklanan enflasyon rakamları bu defa memur ve emekli zammı üzerinde etkili olmasından dolayı merakla bekleniyordu. Çok sayıda memur ve SSK, Bağkur emeklisi aralık enflasyonuna odaklandı.

ENFLASYON SON 19 YILIN ZİRVESİNDE

TÜİK'in açıkladığı rakama göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda yüzde 36,08 oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından memur ve emeklilere yapılacak zam oranını açıklayacak.

Tüketici fiyatları, 2021 aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 arttı. Kasımda yüzde 21,31 olan yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 36,08'e yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları aralıkta yüzde 19,08 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 79,89'a tırmandı.

Enflasyon son 19 yılın zirvesini görmüş oldu.

DOLARIN ENFLASYONA İLK TEPKİSİ

Ocak ayına 13 TL seviyelerinde başlayan dolar sonrasında dalgalı bir seyir izledi. 2021’in son aylarında sık sık Merkez Bankası'nın müdahalesiyle karşılaşan dolar TL karşısında hızla değer kaybederek 10 TL seviyelerine kadar geriledi.

Kur bu sabaha 13,69 seviyesinden başlamasının ardından enflasyon rakamları sonrası 13,82'ye kadar yükseldi. Dolar saat 10.05 itibariyle 13,80 bandından işlem görüyor.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranı belli oldu. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 22.48, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 25.48 oranında zam yapılacağı öngörülüyor.

En düşük memur maaşı 6.275 lira olacak.

MESLEKLERE GÖRE EN DÜŞÜK MAAŞLAR

ÖĞRETMEN: 6.354 lira

POLİS: 9.599 lira

UZMAN DOKTOR: 13.022 lira

HEMŞİRE: 6.733 lira

banner37
VAİZ: 6.449 lira

2000 öncesi emekli olan SSK'lının en düşük maaşı 3.292 lira oldu.

2000 sonrası emekli maaşı SSK'lının en düşük maaşı 1.882 lira oldu.

2000 öncesi BAĞKUR emekli maaşı 2.399 lira oldu.

2008 sonrası BAĞKUR emekli maaşı 1.882 lira oldu.

MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı açıklamada, memur maaşlarına enflasyon farkınının yüzde 22.48 olduğunu belirterek ek zammın şart olduğunu açıkladı. Yıllık enflasyonun yüzde 36,08'e ulaştığının altını çizen Yalçın, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ek Zam Şart Olmuştur!

Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti.

Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.

TÜİK tarafından açıklanan %13,58 Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte; yıllık enflasyon %36,08’i buldu.

2021 Temmuz-Aralık enflasyonu %25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı %22,48 olarak belli oldu.

Kısacası Aralık ayı enflasyon rakamları göstermektedir ki; “hedefler tutmadı, tahminler şaştı”. Covid-19 pandemisinin de etkisiyle; küresel ve bölgesel ekonomide yaşanan hareketlilik, enflasyonu yukarı yönlü, alım gücünü ise aşağı yönlü hareket ettirmeye devam ediyor.

Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve K.G. Hakem Kurulu kararı ile 2021 için %3+%3 oranındaki artışlar; enflasyona sadece yenilmedi, EZİLDİ.

Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır.

Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti.

Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.

Yeni yılla birlikte; doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV’ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, “Ek Protokol” ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmelidir.

Asgari ücrete yapılan %50 zam sahada memnuniyet üretmişken, aynı zorluklarla geçim mücadelesi veren kamu görevlileri ve emeklileri görmezden gelinemez, vergi muafiyetinin “yeterli zam” olarak gösterilmeye çalışılması da kabul edilemez.

Vergi muafiyetinin eşit gelir artışı sağlamadığı yaptığımız analizler sonucunda herkes tarafından anlaşılmıştır. Yine, alım gücündeki kaybın enflasyon farkı ödemesiyle telafi edilemeyecek olduğu da net olarak bilinmelidir.

Bu itibarla, 15 Ocak’ta maaşlara yansıyacak şekilde Ek Protokol ile Ek Zam/İlave Ödeme yapılması için kararlı duruşumuzu yineliyor, şu an itibariyle hükümetin de irade ortaya koymasını bekliyoruz.​"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1