banner2
banner34

Üç arkadaş kendi ülkelerini kurdu!

Dünyada o kadar küçük ve ilginç ülkeler var ki, bazısı haritada bile görülmüyor.

Üç arkadaş kendi ülkelerini kurdu!
banner45
banner46

banner37
Hatta bir köyün yüzölçümü kadar toprakları var. Örneğin Molosya Cumhuriyeti, Saugeais Cumhuriyeti, Elleore Krallığı, Atlantium İmparatorluğu, Hutt River Prensliği… Daha önce adlarını duymamış olabilirsiniz ama bu isimler günümüzde hayal dünyasından bir adım öteye geçen insanların ilan ettiği ülkeler. Kendi pasaportları hatta para birimleri bile var. İşte o ülkelerin ilginç hikâyeleri…

Calsahara İmparatorluğu ya da Conch Cumhuriyeti'ni daha önce duymamış olabilirsiniz ama bu isimler günümüzde hayal dünyasından bir adım öteye geçen insanların ilan etiği "ülkeler" "Micronation" kavramı ile ilk kez 2012 yılında tanılan Fransız fotoğrafçı Léo Delafontaine, dünya üzerinde sayısı 400 olduğu düşünülen 'minik ülkelerin' 12'sini ziyaret ederek fotoğrafladı. Delafontaine bu ziyaretlerini "Micronations" adıyla kitaplaştırdı.

Kökeni 19. yüzyıla dayandığı düşünülen "mikro uluslar", devletler ya da uluslararası organizasyonlar tarafından tanınmıyor. Mikro uluslar, dünyanın sahipsiz kalan topraklarda mülkiyet ilan ederek ya da sadece özel mülkiyetin verdiği haklarla yetinerek kendi kurallarını koruyorlar. Her mikro ulusun kendi bayrağıi marşı, pulu hatta para birimi bulunuyor.

Mikro ulusların kuruluş amaçları ise değişiyor. Kimi ülkelerinden Memnun olmadıkları düzenlemeleri protesto etmek adına mikro devlet ilan ederken, kimileri sadece çocukluklarındaki kendi krallıklarını kurma hayalini gerçekleştiriyor. Yönetimleri ise monarşi, cuöhuriyet hatta dikatatörlük.

İşte fotoğrafçı Delafontaine'in ziyaret ettiği mikro uluslardan bazıları:

La Boirie Konsolosluğu

Büyüklük: 7 hektar

Nüfus: 50

Fransız arkadaşlar Philippe, Pascal ve Sebastien 8 yıl önce kendilerini Boirie konsolosları olarak atadı. Evlerinin misafir odasını bağımsız ilan eden üçlü; odayı tolerans, hedonizm ve çevreye duyarlılı8k mekanı olarak sunuyor. Konosoloslık, Fransa'nın kuzeybatısındaki Loire bölgesindeki Srthe üzerinde yer alan yedi hektarlık alandan oluşuyor.

Atlantium İmparatorluğu

Büyüklük: 0.76 km2

Nüfus: 903

George Cruickshank ya da kendine verdiği ünvan ile İmparator II. George, Avustralya'nın New South Wales eyaletindeki mikro ülkesini 3 Aralık 1981'^de ilan etmiş. Ancak kendi takvimi bulunan Atlantium İmparatorluğu'na göre bu tarih "3 Decimus 10500" Atlantium'un kuruluş amacı ise eşcinsel evliliği, kürtaj, ötanazi ve dolaşma hakları savunuculuğunu yapmak. İmparator George bu amacında başarılı olmuş, zira kendisi ülkede bu konularda en çok danışılan ve basında en çok yer alan isimlerden biri haline gelmiş.

Elleore Krallığı

Büyüklük: 0.015 km2

Nüfus: 236

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a araba ile bir saat mesafedeki Roskilde fiyordu üzerindeki mikro ulus, bir yaz kampı sırasında okul öğretmenleri tarafından kurulmuş. Kuzey cennetinde yer alan mikro ulusun amacı çocuklara ileri filozofi ve tarih dersleri vermek. Elleore Krallığı'nın kendi ulusal sporları bile var.

Sealand Prensliği

Büyüklük: 0.00055 km2

Nüfus: 50

İngiltere kıyılarından sadece 10 km uzakta olan Sealand, 2. Dünya Savaşı'nda Alman uçaklarının hava saldırılarını önelemek amacıyla yapılmış olan bir deniz platformu. 1967'de binbaşı Roy Bates, ailesiyle burada yaşamaya başlar. Ancak İngiliz ordusu Bates'i adadan atmak için asker yolladığında Bates silaha başvurur ve başarılı olur. Bates mahkemeye verilir. Ancak İngiliz hakim, platformun İngiltere'den 10 km uzakta olmasından dolayı Bates'i haklı bulur. Sealand'i ziyaret edenler 2 bin doları gözden çıkarmak ve vize almak zorunda...

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2019, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1