banner2

Zafer Niyazi, Alpay cinayetinin yakın tanıklarındandı

Güzelyurt’un tanınmış isimlerinden Zafer Niyazi’nin vefatı birçoğu gibi beni de derinden etkilemiştir.

Dizindeki bir sorundan dolayı ameliyat olduktan sonra görüşeceğimiz kararını verdiğimiz son sohbetin ardından kötü haber geldi.

Gazeteci olarak yıllarca bölgedeki gelişmeleri teyit etmek için güvendiğim isimlerden olan Zafer Niyazi ile en fazla sohbetimiz gençlik dönemleri ve toplum için o dönemde verdikleri mücadelelerdi.

İngiliz yönetiminin polis subayı bir babanın oğlu olarak kendini toplumsal mücadelenin içinde erken bulan Zafer Niyazi, babasının arkadaşı olan Mehmetali Tremeşeli’nin davetiyle kendisini TMT’de bulmuştur.

Lefkoşa Yenicami’de bulunduğundan dolayı 1963 olaylarının merkezinde yer almış ve 1974 savaşını da yaşamış biri olarak yıllarca içinde bulunduğu mücadeleyi gururla anlatıyordu, biri hariç.

Alpay Mustafa’nın bayraktar Kenan Coygun tarafından polis hücresinde vurulması süreci…

Alpay cinayeti, üzerinden 55 yıl geçmesine rağmen toplumda halen tartışılan bir konu olma özelliğini korurken, aradığım birçok sorunun yanıtını Zafer Niyazi ile sohbetlerde buluyordum. Gerçi onun da halen cevabını aradığı sorular olmasına rağmen.

O geceyi tüm ayrıntılarıyla yaşayan ve Sancaktar Kale Bey’in şoförü olduğu için konuşulanların da tanığı olan Zafer Niyazi’nin anlatımlarıyla bende muğlak kalan birçok konu aydınlandı.

Alpay’ın olaylı düğün gecesinde tahrik edildiğine inanlardan olan Zafer Niyazi, Nevzat Uzunoğlu ve Fikret Kürşad’a tetik çekmeden önce Alpay ile konuşan son kişiydi.

Düğün gecesi mesaj taşıyanların ilettiklerinden Alpay’ın nasıl etkilendiği, onu tahrik edenler için sancaktarla düğün sahnesinde bile oyun oynamış olmasından, tuvaletlere gidip soluklanmayı demesine kadarki yaşananların tanığı olan Zafer Niyazi’yi dinledikçe taşlar yerine oturuyordu.

O güne kadar büyük saygı ve sevgi beslediği sancaktarın da Alpay’ın vurulması için bayraktarı itekleyenlerden biri olmasına tanıklık eden Zafer Niyazi, o gece sevgi ve saygısını yitirdiği kişiler arasında en yakınında çalıştığı sancaktarı da eklendiğini gerekçeleriyle aktarmıştı.

Alpay’ın iki kişiyi yaralaması içkili masada alkol dozajının artırılması sonrasında bilgilendirilen bayraktarın polis hücresine gidip tek kurşunla işlediği cinayeti haklı göstermek isteyenlerinin tavırlarına da tanık oldukça içinin kahrolduğunu aktarıyordu röportajlarımızda Zafer Niyazi.

Zafer Niyazi’nin bölge halkı üzerindeki etkisi ve gücünün bilincinde olan Denktaş-Eroğlu’ndan başlayarak günümüze kadarki sağ siyasetçiler, bölgeye gittiklerinde ona uğramadan ziyaretlerini bitiremiyordu. Ülkemiz tarımının gelişmesi için öncü atılımlar atan biri olarak hafızalarda iz bırakacak Zafer Niyazi’nin Kıbrıs yakın tarihi ile ilgili anıları da tarih sayfalarında yerini alacaktır…

YORUM EKLE

banner12

banner1