2017-10-23 12:35:21

Seçmen nasıl adaylar bekliyor?

Emin Akkor

eminakkor@hotmail.com 23 Ekim 2017, 12:35

Erken seçim sürecine beklenmedik bir şekilde girmemiz partileri aday bulma konusunda çok hızlı harekete zorlayacak.

Bu zaman darlığı mevcut milletvekilleri ve ilçe başkanlarını adaylar arasında yer almada daha avantajlı konuma sokacak.

Erken seçimin gündeme gelmesiyle bulunduğum her ortamda “kimler aday olacak?”, “Yurttaşın, ne tür aday beklentisi içinde olduğuna dair” söylemlerden derlediğim analizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birçok yasaların hatalı olduğu bir dönemde bulunduğumuzu gözünden kaçırmayan seçmenler, özellikle milletvekili adayları arasında hukukçular arayacaktır. Ekonomik sıkıntıların aşılmasında vizyonu olduğunu gösterebilen adaylar da arananlar arasındadır. En önemlisi Kıbrıs konusuna hakim, ama kalıplaşmış görüşlerden sıyrılıp toplumu anlayabilen ve Kıbrıs sorununu gündeme alırken, kişisel ihtirasından çok parti politikalarının sözcüsü olabilecek güveni veren adaylar aranıyor.

Bu üç talebe baktığımızda bugün yaşanan 3 ciddi sıkıntının da analizini yapmış oluruz. Yasalara uyan, ekonomik vizyonu bulunan ve Kıbrıs sorununa hakim vekillere ihtiyacımız bulunmaktadır. Sohbetlerin özetinde de çıkan sonuç bu.

Her partiden beklenen, vizyonu olan yeni isimleri listelerine dahil etmek. Ancak bunların vitrin için göstermelik yerleştirip eskilerin gölgesinde kalacakları bir tablo görmek istemiyor seçmen. Partilerin bu yöndeki samimiyetleri, az olmayan bir seçmen kitlesinin tercihinde rol oynayacak gibi görünüyor.

Her bölgeye oy verilecek olması, sevilen ve tanıdık sayılarını artırdığı için karma oya doğru da bir yönelim görünüyor. Bu kesim, tanıdıklar dışında daha çok yeni isimlere yönelecek izlenimi veriyor.

Yeni derken, niteliğe de önem verilmesi beklentisini yukarıda bahsetmiştim. Seçmen yeni olacak olanın toplum için neler yaptığı, topluma ne katkı sağlayabileceğiyle ilgili iyi intiba edinmelidir. O nedenle aday seçerken buna da özen gösterilmeli.

Partiler nezdinde baktığımızda en fazla yeni adayı seçmene sunması konusunda UBP’den beklenti var. Parti başkanı Özgürgün’den topluma bir katkısı olmayan milletvekillerini yeniden aday yapmaması ve onları liste dışı bırakma cesaretini göstermesini bekler. Özgürgün, eğer bunu yapar ve toplum tarafından kabul görecek yeni ve nitelikli isimleri ön palana çıkartmayı başarırsa seçimi birinci parti olarak bitirme olasılığı daha da yüksek olacak.

CTP’nin meclise geçen seçim giren vekillerin yanına aday listelerinde yenilerini eklemekten başka şansı yok. Gazetelerde yer alan haberlerde CTP’de UBP’deki gibi eskiler yeniden aday olmayı düşünmüyor. Bu da Tufan Erhürman’ı biraz rahatlatıyor. Yeni başkan, yeni isimlerle yeni politikaları benimsetemeyecek bir CTP seçmenden zor kabul görür. O nedenle yeni isimler CTP için kaçınılmaz.

Nitelikli aday ihtiyacı en fazla olan parti DP’dir. Hali hazırda ilçe başkanlarının adaylık daveti gönderdikleri birçok kişiden ret yanıtı almanın zorluğu yaşanıyor. Güçlü bir aday listesi oluşturulamazsa baraj sorunu çekebilecek DP’de yeni ama nitelikli aday ihtiyacı daha fazla olmakla birlikte, bulabilmek daha da zordur.

Mecliste temsil edilen partiler arasında, yeni ve genç adaylarla seçmenin karşısına çıkma konusunda en şanslı TDP’dir. Eskilerin sahneden çekilmesi, bazılarının da TKP olarak ayrılmaları, başkan ilk seçimini yaşayacak olan Cemal Özyiğit için ciddi bir sınavdır.

Tüm adayları yeni olacak Halkın Partisi, en fazla merakla beklenen konumdadır. Partinin medyadaki yüzleri olan isimler genelde olumlu bir izlenim yaratırken, listenin diğer isimlerinin de Kıbrıs Türk siyaset algısında yerleşik olan “ağır” bir görüntü vermeyi başarması durumunda seçimde şansı yükselecek.

Her konuştuğuma, seçim ittifaklarını da sorduğumda benimle paralel düşünenleri çoğunlukta gördüm.  Sürdürülebilir olmayan birlikteliklerin seçim sonrası yaşadıkları dağılma süreçlerinin ülkeye zarar verdiğini tespiti yapılıyor. DP’nin baraj sıkıntısını aşmak için bir partiye aday kotaları verileceği yaygın tartışılıyor ve DP’nin tekrar bir hataya girmeyeceği görüşü hakim.

Seçmenin beklentisine kulak veren parti liderlerinin seçimi bugünkü konumlarından daha iyi noktada bitirecekleri aşikardır. Bizler nabzı aktardık, ilerleyen süreçleri birlikte yaşayıp yeniden tartışacağız

vevobahis - venüsbet - youwin - betxlarge - kralbet

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.