banner2
banner34

Avrupa petrolde yüzünü Venezuela'ya döndü

Avrupa petrolde yüzünü Venezuela'ya döndü
banner45

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+, Batı yaptırımlarının bir sonucu olarak Rusya'daki üretim kaybını dengelemek için petrol üretimindeki artışları öne çıkaracağını söyledi.

Üretici grup OPEC+, geçen hafta yaptığı toplantıda, Temmuz ve Ağustos’ta üretimi günde 648.000 varil artırma sözü vererek önceden planlanandan yüzde 50 daha fazlasını taahhüt etti. İttifaka öncülük eden Suudi Arabistan, Asya’ya satışında fiyat yükseltti.

ASYA PİYASASINDA ZİRVE VAR

Arap hafif ham petrolünün Asya’ya yönelik satış fiyatı, Umman ve Dubai menşeli rakiplerine kıyasla daha maliyetli hale geldi. Artışla fiyatlar, Asya pazarında Mayıs ayından bu yana en yüksek seviye oldu.

banner37
OPEC+’ın Ukrayna’daki savaştan bu yana üretimin günde yaklaşık 1 milyon varil düştüğü petrol piyasasında 648 bin varil artış ile arzın gerisinde kalması ve fiyatları yükseltmesi, talebin karşılamasının zor olacağı sinyali verdi. Rusya’nın Avrupa Birliğinden çıkan ambargo kararıyla yönünü Çin ve Hindistan alıcılarına çevirmesine karşı Arap oyuncunun hamlesi, arz sıkışıklığının göstergesi olarak kabul edildi.

AVRUPA PETROLDE YÜZÜNÜ VENEZUELA’YA DÖNDÜ

Brent petrol fiyatları böylece 120 dolar seviyelerine yerleşirken Çin'in karantinaları gevşetmesinin talebi artacağı fikri ve buna bağlı yukarı yönlü etki şimdiden tetikleyici oldu.  

Öte yandan Batılı müttefikler alternetif petrol arayışlarını sürdürürken İtalyan petrol şirketi Eni SpA ve İspanyol Repsol SA’nın, önümüzdeki ay Venezüella petrolünü en kısa sürede Avrupa'ya sevk etmeye başladığı haberi geldi. ABD’nin, iki şirketin Venezuela petrolünü Avrupa'ya göndermesine izin vermesi çok etkili olmasa da arayışın sınırlı bir göstergesi oldu.

Washington, ABD'li petrol devi Chevron’un, Hindistan'ın Oil and Natural Gas ve yine ABD'de lobi yapan Fransız Maurel & Prom SA için benzer bir hamle yapmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Hazine Bakanlığı, Venezuela'dan birikmiş milyarlarca dolarlık borç karşılığında petrol alacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1