banner2
banner34

Doların tansiyonu son çeyrekte yükselecek

Doların tansiyonu son çeyrekte yükselecek
banner45
banner47

Dolar/TL paritesi son günlerdeki 8,40 - 8,50 arasındaki dar bantlı hareketlerine devam ediyor ve bu bant gün geçtikçe daralıyor. Haftaya 8,42 seviyesinden başlayan kur dün günü 8,43’ten kapatmasının ardından yatay bir seyirle güne başladı. Euro ise 9,98 TL’den el değiştiriyor.

Uzmanlar kurda hafif bir yukarı yönlü eğilim olduğunu ama 8,50 seviyesinin aşılamaması durumunda yükselişin sınırlı kalacağı ifade ettiler. Ayrıca doların seyrinin 23 Eylül’de gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu’nun alacağı faiz kararı ile yeniden şekilleneceğinin altını çizdi.

AGRESİF YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR

banner37
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı almasının dolar fiyatları üzerinde nasıl bir etki oluşturabileceğini yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “ABD Merkez Bankası Fed faiz indirimini pas geçecek ama 23 Eylül’de TCMB de faiz indirimine gitmezse dolar fiyatlarında çok fazla agresif yükselişler beklemiyoruz. Ama yılın son çeyreğini biraz daha yüksek bir tansiyonla tamamlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

KADEMELİ YÜKSELİŞ

İngiliz bankacılık devi HSBC ise gelecek çeyreklerde doların kademeli olarak değer kazanmasını bekliyor. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda Delta varyantının ABD ekonomisine yaptığı etkinin Fed’in varlık alımlarını azaltma sürecinde ertelemeye gidebileceği fikrini desteklediği kaydedildi. Ancak muhtemel bu ertelemenin geçici olacağı öngörüldü.

OVP’DEKİ DOLAR TAHMİNİ

2022-2024 yıllarını kapsayan, Orta Vadeli Program’da (OVP) hükümetin dolar kuru tahminleri de ortaya çıkmıştı. Buna göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) hedefleri TL ve dolar cinsinden ayrı ayrı verildi. Bu rakamlardan yapılan hesaplamaya göre bu yılın ortalama dolar kuru 8,30 TL olacak. Kur 2022'de ortalama 9,27 TL, 2023'te ise 9,77 TL, 2024'te 10,27 TL varsayıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1