banner2
banner34

Kayıplarla ilgili BM arşivlerinin açılmasına karar verildi

GÜNEY KIBRIS İnsani İşler Müsteşarı Fotis Fotiou, kayıp kişilerle ilgili bilgilere sahip olmak amacıyla

Kayıplarla ilgili BM arşivlerinin açılmasına karar verildi
banner45

GÜNEY KIBRIS İnsani İşler Müsteşarı Fotis Fotiou, kayıp kişilerle ilgili bilgilere sahip olmak amacıyla Kıbrıs'taki barış gücünün (UNFICYP) arşivlerini araştırma kararı alındığını bildirdi.

Pazartesi günü New York'taki son temaslarıyla Siyasi İşler Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča ile görüşmesinden söz eden Fotiou, New York'taki BM merkezinde bulunan arşivlerin açılmasını da konuştuklarını söyledi.

“Karar alındı ve şimdi UNFICYP arşivlerini incelemek için prosedür uygulamaya kondu” şeklinde konuşan Fotis Fotiou, New York arşivleriyle ilgili benzeri bir karar verilmesi konusunda güvence aldığını belirtti.

Fotiou, UNFICYP arşivleriyle ilgili talebin 15 yıl önce yapıldığına, Kıbrıs Rum tarafının ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin baskılarıyla ancak daha yeni yanıt alındığına işaret etti.

Kayıp Kişiler Komitesi'nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros da, durumun acil olduğunu ifade etti ve Kıbrıs'ta iki toplum arasındaki bu en önemli güven yaratıcı önlemin sona erebileceği uyarısında bulundu.

800'i Kıbrıs'ı Türk işgali altındaki kuzeyinde olmak üzere toplam 1,000 kişi kayıp olarak niteleniyor. 100'ü adanın işgal bölgelerinde 200 Kıbrıslı Türk de kayıp olarak biliniyor. Toplamda 480 Kıbrıslı Rum kayıbın kimlik tespiti yapıldı.

Avrupa Konseyi'nin Türk tarafına Kayıp Kişiler Komitesi'ne arşiv bilgilerini vermesi yönündeki son çağrısı sorulan Nestoros, bu konuyla ilgili görüşmelerin son günlerde çıkmaza girdiğini duyurdu.

"Kayıp Kişiler için 31. Sevgi Maratonu"

banner37

Fotiou ve Nestoros, 24 Nisan'a kadar bir dizi etkinliğin yapılacağı Kayıp Kişiler için 31. Sevgi Maratonu'yla ilgili bir basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısına katılan Başpiskopos II. Chrysostomos da, Türkiye'nin, elindeki en ufak bilgi bile vermeyerek bu insanı konuda kabul edilmez tutumunu sürdürdüğünü ifade etti.

Chrysostomos, öte yandan Kıbrıs Rum tarafının kayıp Kıbrıslı Türklerin yerini tespit için elinden geleni yaptığına dikkat çekti ve “Türkiye bu insanı konuda işbirliğini reddederken Kıbrıs sorununu çözmeyi nasıl bekleyebiliriz?” diye sordu.

Cumhurbaşkanlığı İnsani İşler Müsteşarı Fotis Fotiou da, Türk tarafının radikal kararlar almaması halinde bunun Kayıp Kişilerin çalışmalarını etkileyeceğini, kazıların başarı oranının %12'yle düşük olduğunu bildirdi.

Fotiou son olarak geçen yıl Türk ordusu tarafından Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki 30 'askeri bölge' için verilen izne değinerek henüz bir kalıntıya rastlanmadığını duyurdu.

Temsilciler Meclisi Kayıp Kişiler Komitesi adına Skevi Koukouma ise, Meclis'in her vesileyle kayıp kişiler komitesini gündeme getirdiğini belirtti.

Kayıp Kişiler için 31. Sevgi Maratonu dolayısıyla Kıbrıs'ta ve yurt dışında bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Kayıp kişilerin yakınları büyükelçiliklere tezkere verecek, okullarda ve kiliselerde de etkinlikler yapılacak.

Bu çerçevede Başpiskopos pazartesi günü Stelios Stylianou'nun baskı resim sergisinin açılışını yaptı. Sergi, Lefkoşa'daki Başpiskopos III. Makarios Vakfı'nda 18 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Kıbrıs'ın adanın kuzeyinin Türkiye tarafından istila ve işgali sonucu 1974'ten bu yana bölünmüş bulunuyor. İşgal sonucu çoğu savaş alanında esir alınan asker veya yedek birçok Kıbrıslı Rum kayıp olarak kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 06:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1