banner2
banner34

“Türkiye sorumluluk yükleme oyunu için zemin hazırlıyor”

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, Cenevre’de yapıcı bir görüşme için değil, sorumluluk yükleme oyunu için zemin hazırladığı iddiasında bulundu.

“Türkiye sorumluluk yükleme oyunu için zemin hazırlıyor”
banner45

Alithia gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamayla Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Rum Yönetimi’ne eleştirilerine yanıt verdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın 6 Haziran 2017 tarihli açıklamasından üzüntü duyulduğunu belirten Rum Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri’nin açıklamasının net olduğunu ve herhangi bir yoruma gerek olmadığını savundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı devamında şu iddialarda bulundu: “Türkiye’nin çeşitli safsata ve mantıksız argümanlarla bizim Kıbrıs sorununun çözümünü istemediğimizi gösterme çabası bizi; Türkiye’nin, geriye kalan başlıkların başarılı bir şekilde görüşülmesinin yolunu açabilmesi ve Kıbrıs sorununun çözümünü desteklediğine dair sözlerini pratiğe dökmesi için güvenlik ve garantilerle ilgili tezini ortaya koymasının beklendiği Cenevre’de yapıcı bir görüşme için değil, sorumluluk yükleme oyunu için zemin hazırladığı sonucundan başka yere götürmüyor.”

Türk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Anastasiadis’in New York’ta 4 Haziran’daki görüşmesinin ve ardından yapılan açıklamanın, Kıbrıs Rum tarafınca çarpıtılmaya başlanmasının Rum tarafının samimiyetsizliğini ve çözüme yönelik siyasi iradeden ne denli yoksun olduğunu gözler önüne serdiğini belirtmişti.

banner37
Türk Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Türkiye’nin, 12 Ocak 2017’de Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı’nın ön koşulsuz olarak yeniden toplanmasına hazır olduğu, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığını sürdürdüğü de dile getirmişti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi “Güvenlik Konusunda Tek Bir Kelime Yok” başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin yeni Cenevre Konferansıyla ilgili niyet ve hedeflerini şimdiden ortaya koyduğunu savundu.

İlk olarak, Türkiye’nin, görüşmenin New York’ta anlaşmaya varıldığı gibi değil, kendi gündemi temelinde yapılmasını isteyeceğini iddia eden gazete, ikinci olarak da güvenlik konusunun, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasından da görüldüğü üzere Ankara için referans noktası dışında olduğunu savundu.

Cenevre’deki Konferansta merkezde güvenlik konusu olduğu göz önünde bulundurulduğunda ve herkes bu yönde bir anlaşmanın olmasını bekliyorken, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, New York yemeğinden sonra bir açıklama yayılmadığını ve hiçbir yerde “güvenlik” kelimesinden söz etmediğini yazan gazete, (Türkiye’nin) sorumluluk yükleme oyununa erkenden başlayarak Anastasiadis’e saldırma girişiminde bulunduğunu iddia etti.

Gazete, haberinin devamında Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını aktardı.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 08:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1