banner2
banner34

Akansoy: Süreç Desantralize federasyona evrilecek

Akansoy: Süreç Desantralize federasyona evrilecek
banner45
banner47

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Cenevre sürecinin gayrı resmi olarak tanımlansa da sonunda  Desantralize bir Fedarasyona evrilebileceğini kaydetti. Akansoy, elde ettikleri bilgilere göre 3 gün olarak tasarlanan görüşmelerin 1 gün daha uzatılarak Cuma günü resmi bir toplantıya dönüşebileceğini belirtti. Akansoy, Cenevre’nin ardından ise Haziran ayında yeni bir görüşmenin gündeme gelebileceğini kaydetti.

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Mayıs TV’de yayınlanan “Son Nokta” programında Cenevre görüşmelerini değerlendirdi. Akansoy, Genel Sekreter’in Cenevre’de tarafların çözüm istenci ve ortak zeminde buluşup buluşmamalarını sorgulayacağını kaydetti. Akansoy, Cumhurbaşkanı Tatar’ın ortaya koyduğu “İki Egemen Devlet” tezinin BM’nin tezlerine ve müzakere sürecinin ruhuna aykırı lduğunu kaydetti. Maksimalist söylem ve taleplerle masaya oturmanın Kıbrıslı Türklerin geleceği açısından büyük tehlikelere gebe olduğunu anlatan Asım Akansoy, bu tavrın uzlaşmazlığı Grans Montana'’a kanıtlanmış olan Rum Lider Anastasiadis’e manevra yapma şansı vereceğini ifade etti.

Akansoy, Türk tarafının bu yaklaşımına rağmen Anastasiadis’in de uluslararası kamuoyunda elinin çok da güçlü olmadığına işaret ederek, “Cenevre’de en güçlü taraf Genel Sekreter Gutteres’tir ve günün sonunda İngiltere’nin dayatmasıyla masaya Desantralize Federasyon formülünün geleceğini kaydetti.

banner37
Türkiye’nin de desteklediği “İki Egemen Devlet” tezinin yanılgıya neden olabileceğine vurgu yaparak, “Türkiyeli yöneticilerin kendi kamuoylarına verdikleri mesajlarla kapalı kapılar ardında söyledikleri çok farklı şeylerdir, Tatar’ın savunduğu görüş bir anda farklı bir noktaya evrilebilir, geçmişte bunun örneklerini Denktaş ve Eroğlu’nda yaşadık gördük” dedi.

Açıklamalarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 4. Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yönelik kullandığı ifadeleri de kınayan Akansoy, “Türkiye’deki siyasiler bunu alışganlık haline getirdiler, KKTC tanınmamış bir devlet olsa da kurumlarıyla demokratik bir yaşam şeklini belirlemiştir ve bir başka ülkenin bunu sorgulama ve yöneticilerine küfür etme haklaarı yoktur” şeklinde konuştu.

Asım Akansoy, Başbakan Ersan Saner’in ortaya attığı “Başkanlık” sistemi konusunda ise, ülkede rejim değil sistemi tıkayan siyaset sorunu olduğunu ifade etti. Akansoy, zaman kazanmak için hükümet programında yazmasına karşın seçimi ötelemeye çalışan Saner’in rejim değişikliğini savunmasını traji komik olarak nitelendirdi.

Asım Akansoy, “Biz ülkemizde tek adamın ağızından çıkacak herşeyin kanuna dönüşmesine ve ülkenin diktatörlüğe dönüşmesine karşıyız, bizim sorunumuz parlamenter sistemde değil, UBP gibi sistemi kilitlemeye çalışan siyasi partilerdedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1