banner2
banner34

Eide: Konferansın sonuçsuz kalması "müşterek başarısızlık"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununa müdahil tüm tarafları birlikte çalışıp şimdiye kadar müzakerelerde elde edilenleri daha da ileriye taşımaları için teşvik ettiğini söyledi. Eide, Crans Montana'da yer alan Kıbrıs Konferansı'nın çözüm olmadan sona ermesini "müşterek başarısızlık" olarak nitelendirdi.

Eide: Konferansın sonuçsuz kalması
banner45

New York'ta BM Güvenlik Konseyi'ni son gelişmeler hakkında bilgilendirdikten sonra BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile basının karşısına geçen Eide, BM'nin suçlama oyununun bir parçası olmayacağını belirterek "zaten şu anda etrafta yeterince var" dedi.

BM'nin, Kıbrıs'taki liderlerin talep etmesi durumunda her zaman yeniden birleşme çabalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydeden Eide, süreci BM'nin değil, ancak liderlerin yeniden başlatabileceğini ifade etti. Eide, "Süreç liderler tarafından yürütülüyor ve liderlerin süreci sahiplenmesi gerekir" dedi.

Masadaki tüm konular halledildiği zaman Kıbrıs'ta bir çözüme varıldığından bahsedilebileceğinin altını çizen Eide, "Umut ediyoruz ki (liderler) yeterince düşünmeden bir sonuca varmazlar ve Kıbrıs Konferansı'nın başarısızlığının ardından şimdi ne yapılabileceği konusunda ciddi ciddi düşünürler" ifadelerini kullandı.

Eide, "Ada çevresindeki gelişmeleri göz önünde bulunduracak olursak bu düşünme süreci, farklılıkları yansıtmak yerine anlayış ve uzlaşı içeren ruh haliyle yapılır" dedi.   

AA muhabirinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine Eide, "Doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle artan gerginlikten endişe duyuyorum ve bu durumun olumsuz gelişmelere neden olmamasını umut ediyorum" yanıtını verdi.

banner37
Eide'ye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Artık bundan sonra başka süreçler olacak Kıbrıs'ta. Ömür boyu bu şekilde bu süreç böyle gidemez" açıklamasıyla ilgili görüşleri de soruldu.

“Bizim tek parametremiz adanın birleştirilmesi”

Türk heyetinin Kıbrıs sorununun çözümü için Crans-Montana'ya geldiğini ve gerektiği kadar da orada kalacağını söylediğini hatırlatan Eide, "Dışişleri Bakanı 10 gün boyunca oradaydı ve gerekirse daha uzun süre kalacağını ifade etti. Final konferansı olarak değerlendirilen görüşmeler başarısız olunca da farklı parametrelerin zamanı geldiğini belirtti. Bizim ise BM olarak tek parametremiz adanın birleşmesi" diye konuştu.

Espen Barth Eide'den önce söz alan Güvenlik Konseyi Temmuz ayı başkanlığını yapan Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Lui Jieyi, Konsey üyelerinin Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresini altı ay daha uzatma niyetini ortaya koyduklarını söyledi.  

Jieyi, üyelerin tüm tarafları çözüme olan bağlılıklarını korumalar, kazanımları korumaları ve süreci yeniden başlatmanın en iyi yolu üzerinde düşünmeleri için teşvik ettiğini söyledi.

Diğer yandan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Barış Gücü'ne verdiği destek nedeniyle Güvenlik Konseyi'ne teşekkür etti.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2017, 06:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1