banner2
banner34

Engellilere ‘iş ve terfi’ umudu

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Kibrit, 632 engellinin iş beklediğini hatırlatarak, Hükümet Programı’nda engelli istihdamı ve terfi imkanı sağlayacak yasalara vurgu yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi

 Engellilere ‘iş ve terfi’ umudu
banner45

Cumhuriyet Meclisi tarafından da onaylanan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) hükümetinin “Hükümet Programı” engellilerin umutlanmasını sağladı.

Engelliler, hükümet programında engelli istihdamı konusunda düzenlemeler ve engellilerin terfi alabilmesini sağlayacak yasaların hazırlanmasının öngörülmesini, gelecek açısından ciddi bir adım olarak değerlendirdi.

Engellilerin yeni hükümetten tek beklediği ise hükümet programına tamamen uyulması. Engellilere göre bu programa uyulması durumunda birçok sorun aşılmış olacak.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, şu anda iş bekleyen engelli sayısının 632 kişi olduğunu hatırlatarak, 1993 yılında yürürlüğe giren yasanın birçok ayrımcılığı ve Anayasal eşitsizliği barındırdığını söyledi. Kibrit, bu nedenle de yıllardır bu düzenlemelerin yapılabilmesi için engelliler olarak mücadele ettiklerini açıkladı.

Kibrit, kısa süre önce gerçekleşen genel seçimde 4 partinin listesinde de engelli adaylar olduğunu hatırlatarak, bunun da farkındalığı gösterdiğini söyledi.  Kibrit, yeni kurulan hükümete güvendiklerini ve hükümetten icraat beklediklerini söyleyerek “güzel şeyler olacağına inanıyoruz” dedi.

Yeni yasa gündemde...

Hükümet Programı’nda engelliler gibi sahip oldukları özel koşullar nedeniyle terfi alamayan, ayrımcılığa maruz kalan kişilerin diğer kişilerle eşit muamele görmesini sağlamak amacıyla “Ayrımcılığı Önleme Yasası” hazırlanması buluyor.

banner37
Programda ilgili madde, “KKTC’de yaşayan kişilerin, işe alınma koşulları ve istihdam, iş, ücret ve işten çıkarılma koşulları dâhil, çalışma koşulları ve meslekte yükselmeye ilişkin koşullar ile mesleki eğitime erişim ve meslekte ilerlemede, mal ve hizmetlere erişimde; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, inanç, etnik köken, felsefi veya siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, engellilik, yaş ve benzeri temellere dayanan her tür ayrımcılığa karşı etkili bir şekilde korunmalarını sağlamak ve eşit muamele görme hakkını

güvence altına almak amacıyla Ayrımcılığı Önleme Yasası çıkarılacaktır ” şeklinde yer alıyor.

Özelde sadece 52 istihdam

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, hükümetin engelli istihdamı konusundaki görüşlerin de kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

2006 yılından beri yani 12 yıldır kamuya engelli istihdamı yapılmadığını ifade eden Kibrit, ancak yasanın, her 25 çalışan sayısına karşılık bir engelli istihdam edilmesini öngördüğünü hatırlattı. Kibrit, bu yasanın özel sektörü de kapsamasına rağmen özel sektörde de şu anda çalışan engelli sayısının sadece 52 olduğunu vurguladı.

“Hak ihlalleri var”

Günay Kibrit, 1993 yılında yürürlüğe giren yasanın birçok ayrımcılığı ve Anayasal eşitsizliği barındırdığını söyledi ve bu nedenle de yıllardır bu düzenlemelerin yapılabilmesi için engelliler olarak mücadele ettiklerini açıkladı. İki yılı aşkın süredir ilgili bakanlıklar, sendikalar ve başbakanlıkla bu yönde toplantılarının olduğundan söz eden Kibrit, değişiklik isteyen ve açıkça hak ihlali olan maddelerin düzeltilmesi yönünde girişimlerinin olduğunu anlattı.

Kibrit, bu yasa nedeniyle engelli istihdamından işe alınan bir engellinin bareminin yükseltilemediğini ve bunun bir örneğini de kendisinin yaşadığını belirtti.  Günay Kibrit, yaklaşık 5 yıl önce Lefkoşa Kaymakamı yapılmak için adından söz edildiğini ancak bu yasal engel nedeniyle olmadığını hatırlattı.

Diğer kişilerin de bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaması için bu yasanın değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Kibrit, bu konunun hükümet programında yer alması nedeniyle duydukları mutluluğu dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1