banner2
banner34

Gemikonağı’nın “kırmızı limanı”

Gemikonağı’nın simgesi iskeleler... Kimilerine göre kirlilik, kimileri için ise görsel bir nimet

Gemikonağı’nın “kırmızı limanı”
banner45

1914, 1. Dünya Savaşı’nın patlak verdiği yıl kurulan CMC (Kıbrıs Madencilik Şirketi), 1975 yılına kadar aralıksız olarak faaliyetlerini sürdürmüştü. CMC, faaliyette olduğu yıllarda ülkemizde büyük bir istihdam olanağı sağlamasına rağmen günümüzde Lefke-Gemikonağı bölgesinde yarattığı çevre felaketi ile anılıyor.

Geride büyük bir atık yığını bırakarak Kıbrıs’ı terk eden şirketin yarattığı kirlilik ise hala temizlenemedi. CMC’den geriye terk edilmiş tesisler, binalar ve iskeleler kaldı.

banner37
Fotoğraf severlerin uğrak adresi

Öte yandan CMC’den geriye kalan, biri yıkılmış, iki iskele fotoğraf severlerin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Gemikonağı ve Yedidalga köyü arasında bulunan ve karadan denizin içerisine kadar kurulmuş raylı sistem görsel bir değer taşıyor.

Bölge halkı tarafından “Kırmızı liman” olarak adlandırılan iskele yıllara meydan okurcasına ayakta duruyor. Yine Gemikonağı’nın girişinde ve CMC tesislerinin tam karşısında bulunan terk edilmiş çekici römorkör ile yıkılmış durumda olan iskele, bölgenin simgesi olarak ziyaretçileri karşılıyor.

Ahmet VAMIK / KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2017, 08:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1