banner2
banner34

Hüdaverdi: 1929 Buhranından kat be kat fazla bir ekonomik kriz yaşanıyor

Hüdaverdi: 1929 Buhranından kat be kat fazla bir ekonomik kriz yaşanıyor
banner45

Ekonomist Hüda Hüdaverdi, 2020’de Kovid 19 salgının başlamasına kadar dünyada ekonomiyi en derinden etkileyen krizin 1929 buhranı olarak anıldığını ve bu salgınla dünya ekonomisinin yüzde 15’ini kaybettiğini anımsatarak, 2020 yılı başında ortaya çıkan Kovid 19’un ise ekonomilerin  yüzde 45-50’sini yerle bir ettiğini kaydetti. Hüdaverdi, tarihte hiçbir zaman üretimin bu kadar sıfırlanmadığını kaydetti.

Ekonomist Hüda Hüdaverdi, Kıbrıs Net Haber Web TV’de yayınlanan “Pusula” programında pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Hüdaverdi, salgınla birlikte özellikle ABD, Japonya ve AB’nin duran çarkları yeniden harekete geçirmek için piyasaya para pompaladığına işaret ederek, KKTC’de ise bunun doğru dürüst yerine getirilememesinden kaynaklanan sıkıntıların tavan yaptığını vurguladı.

Hüda Hüdaverdi, bu koşullarda sektörlerin ayakta kalıp ekonominin darbe almaması gerektiğini belirterek, ilk kapanmada devletin ortaya koyduğu kredilendirme ve borçların ötelenme girişiminin doğru olmakla birlikte, 2’nci kapanmada tüm kesimlerin kaderleriyle baş başa bırakıldığını ifade etti.

banner37
Hüdaverdi, “Hükümet sorumluluğu kendi almalıydı ve bankalardan düşük faizli krediler çekerek bunu hibe şeklinde vatandaşa yansıtmalıydı, ekonominin durması demek iflasların daha da artması ve bir kez daha geriye dönülmeyecek şekilde toplumsal travmalara ve her türlü gayrı yasal ortama zemin hazırlamak demektir” şeklinde konuştu.

Üretimin durup çarkların dönmemesi halinde devlet maliyesinin de para toplayamayacağına dikkat çeken Hüdaverdi, “Ülkeyi yönetenler bugün para toplayamadıkları için kaynak arıyorlar ancak bunlar zamanında doğru hesaplanmalıydı” dedi.

“Şu an yaşanan 3 Dünya savaşıdır” diyen Hüda Hüdaverdi, sektörler ve çalışanların ayakta kalabilmesi için devletin üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Bu dönemde Kamu ile Özel sektörün de karşı karşıya getirilmesinin son derece yanlış olduğunu kaydeden Hüdaverdi, hükümetin Hayat Pahalılığını dondurma kararının düşük gelirli çalışanlar açısından yaşam koşullarını daha da zorlaştırma anlamına geleceğini söyledi. “HP’yi donduracaksanız  maaşı 10 bin ve üzerindekilere dondurun dar gelirli  ve Sosyal Sigorta emeklisi vatandaşın durumu zaten ortada siz böyle yaparsanız bu karar direkt çarşıyı da etkileyecek ve çarklar tamamen duracak” şeklinde konuştu. Hükümetin bu ortamda yapması gereken önemli unsurlardan birinin de piyasayı ucuzlatmak olduğuna işaret eden Hüdaverdi, bu girişimin ülkedeki birlik ve barış ortamına da katkı sağlayacağını belirtti.

Ülkede Sağlık Üst Kurulu gibi Ekonomik Üst Kurulun oluşmasının sorunların tespiti ve doğru hamleler açısından son derece gereklilik arz ettiğini anlatan Hüdaverdi, “Bu konuda başından beri hükümete çağrıda bulunuyoruz ancak duyan yok” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1