banner2
banner34

İnsanları yine insanlar engelliyor

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay’la birlikte sokağa çıktık ve engellilerin engelleriyle karşılaştık

İnsanları yine insanlar engelliyor
banner45

“VÜCUT ENGELLERİ ENGEL OLMAKTAN ÇIKMALI”… Ömer Suay, “Herkesin üzerine düşeni yapması halinde insanların vücut engelleri engel olmaktan çıkar” diyerek, “Çünkü insanları engelleyen, önlerine engel çıkaran yine insanlardır. Ben çevrede istediğim şekilde hareket edemiyorsam bu benim değil, diğer insanların engelidir” dedi.

“ÜLKE ŞARTLARINDA SARI ŞERİTTEN BAHSETMEK YERSİZ”… “Kuzey Kıbrıs’ta engelli olmak; sokağa çıktığı zaman engelli bireyin tek başına hareket edememesi ve bir refakatçiye ihtiyaç duymasıdır” diyen Suay, birçok kişinin engelliler için kaldırımlara yapılan sarı şeritlerin olmayışından şikâyet etmesinin, ülke şartlarında yersiz olduğunu ifade etti.



Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay ile birlikte sokağa çıktık. Engelsiz bireylerin dahi yürümekte zorlandığı yollarda, kimseden yardım almadan beyaz bastonu ile yürümeye çalışan Suay’ın karşısına inanması güç engeller çıktı.

“Kuzey Kıbrıs’ta engelli olmak; sokağa çıktığı zaman engelli bireyin tek başına hareket edememesi ve bir refakatçiye ihtiyaç duymasıdır” diyen Ömer Suay, birçok kişinin engelliler için kaldırımlara yapılan sarı şeritlerin olmayışından şikâyet etmesinin, ülke şartlarında yersiz olduğunu ifade etti.

Birçok bölgede kaldırım dahi bulunmadığını, mevcut kaldırımların ise standartlardan çok uzak olduğunu söyleyen Suay, sarı şeritten bahsedebilmek için öncelikle kaldırımların standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gönyeli Belediyesi’nin ardından Lefkoşa Belediyesi tarafından da son dönemde kaldırımlara sarı şerit uygulaması yapılmaya başlandığını ifade eden Ömer Suay, Gönyeli Belediyesi tarafından yapılan uygulamanın tamamen standart dışı ve işlevsiz olduğunu savunurken, Lefkoşa Belediyesi tarafından yapılan sarı şerit uygulamasının yüzde yüz olmasa dahi işlevsel olduğuna işaret etti.

“Engel çıkaran yine insanlardır”


Sosyal devlet anlayışında, o ülkede yaşayan her vatandaştan en üst kademedeki yetkiliye kadar herkesin üstüne düşen bir vazife olduğunu belirten Suay, şöyle devam etti:


“Meclisteki milletvekilleri, engelli bireyler için gerekli yasaları, mevzuatları düzenlemek ve bunları uygulatmakla yükümlüdürler.

Yerel yönetimler, çevredeki engelleri kaldırmak ve çevre mimarisini düzenlemekle yükümlüdürler. Medya ise toplum bilincini ve duyarlılığını artırmakla mükelleftir. Vatandaşlar ise bu konuda duyarlı olmakta yükümlüdür.

Duyarlı olmak, engelli bir bireye acıyan gözlerle bakmak değil, kaldırıma aracını park etmemek, kaldırımları çöp ya da diğer atıklarla işgal etmemek ve en önemlisi engellilere ayrılmış özel park yerlerini işgal etmemektir” diyerek “Herkesin üzerine düşeni yapması halinde insanların vücut engelleri engel olmaktan çıkar. Çünkü insanları engelleyen, önlerine engel çıkaran yine insanlardır. Ben çevrede istediğim şekilde hareket edemiyorsam bu benim değil, diğer insanların engelidir.”


Vücut engelini hiçbir zaman engel olarak kabul etmedi

banner37


Kendisinin de deyimiyle, vücut engelini hiçbir zaman engel olarak kabul etmeyen 31 yaşındaki Ömer Suay, karşısına çıkan engelleri bir engel değil de basamak olarak kullanıp ileriye gitmeyi başaran isimlerden birisi. Suay, kendi engelini hiçe sayarak, hayatını ülkemizde yaşayan diğer engelli bireylerin yaşam standartlarını yükseltmeye adamış bir isim.

Görme engelli olduğu için KKTC’de ilkokula kabul edilmeyen, bu nedenle ilk ve orta öğrenimini Türkiye’de tamamlayan Suay, büyük bir mücadele sonucunda kabul edildiği Lefkoşa Türk Lisesi’nden ikincilik derecesiyle mezun olup, Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmayı başardığını anlattı.

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanlığı’nın yanı sıra profesyonel iş hayatında, yazılım uzmanı ve bilişim güvenliği danışmanı olarak bilişim sektöründe hizmet verdiğini ifade eden Suay, teknolojinin sadece iş alanında değil günlük yaşantısında da hayatının büyük bir parçası olduğunu ifade etti.

“Yeter ki engel olmasınlar biz başka bir şey istemiyoruz”


Engelli bireylerinde toplumun bir parçası olduğunu ifade eden Ömer Suay, “Engelli bireylerin birçoğu ülkedeki sistemsizlik nedeniyle her şeyden bıkıp kendini eve kapatıyor. Attığınız her adımda karşınıza, mimari ya devlet eliyle bir engel çıkınca artık mücadele etmekten vazgeçiyorsunuz” şeklinde konuştu.

Sosyal Devlet anlayışı gereği, engelli bireylerin, evlerinin içinde olduğu gibi dışarı da rahat, özgür ve bağımsız hareket edebilmelerinin sağlanması gerektiğini ifade eden Suay, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmalarına rağmen birçok engelli vatandaşın 7 Ocak Pazar günü gerçekleştirilen genel seçimde oy kullanamadığına dikkat çekti.


Özel günlerde ve seçim dönemlerinde, sanki engellilere bir lütuf bağışlayacakmışçasına siyasilerin, “Engellilere sahip çıkacağız” şeklinde söylemlerde bulunmasından büyük rahatsızlık duyduğuna değinen Ömer Suay, “Yeter ki engel olmasınlar biz başka bir şey istemiyoruz” diyerek eleştirisini dile getirdi.

“Biz devletin eksiğini karşılamaya çalışıyoruz”


Engelliler Dayanışma Derneği olarak, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Ömer Suay, “En önemli faaliyetimiz tabi ki eğitim faaliyetleridir. Bir insanın yarının bugününden daha iyi olmasını istiyorsanız, onu çok iyi şekilde eğitmeniz gerekir.

Özellikle bir görme engelli birey için teknoloji çok önemlidir, bu nedenle bilgisayar kursları, akıllı telefon ve tablet kullanma kursları veriyoruz. Bilişim ve teknoloji çağında, teknolojik imkânlardan yüzde yüz faydalanabilen, teknolojiyle iç içe olan görme engelli bireyler, engelsiz bireyler gibi hayatın her noktasından ve kolaylığından yararlanabiliyor” şeklinde konuştu.

“Ben okula başlayacağım zaman yani 90’lı yıllarda görme engelliler için ülkemizde Braille alfabesiyle ilgili bir eğitim yoktu, aradan çeyrek asır geçmesine rağmen hala bu konuda ülkemizde bir gelişme yaşandığını söylemeyiz. Biz de devletin bu eksiğini bir sivil toplum kuruluşu olarak karşılamaya çalışıyoruz” diyen Suay, bu şekilde devlete de bir örnek olduklarını vurguladı.

KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2018, 07:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1