banner2
banner34

Müzakere kapısı şimdilik kapandı

Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'nin enosis (Yunanistana bağlanma) plebisitinin okullarda anılması kararının görüşüldüğü bugünkü liderler zirvesi Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis'in masayı terk etmesiyle sonuçlandı.

Müzakere kapısı şimdilik kapandı
banner45

Cumhurbşakanı Mustafa Akıncı, "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak ellerindedir. Bu hata düzeltildiği zaman kapı yeniden açılır. Bu yanlışı düzeltmelerini bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis'in gösterdiği tepkinin ardından olumlu bir adım atacağı yönünde bir umudu olmadığını söyledi. Akıncı, Anastasiadis'in toplantı sırasında meclisin aldığı kararın yanlış olduğunu söylediğini ancak bunu kamuoyu önünde de tekrarlaması gerektiğini anlattı.

Ancak Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) masayı Anastasiadis'in değil, Akıncı'nın terk ettiğini öne sürdü. Ajans haberine göre Anastasiadis sigara molası vermek için yan odaya geçti. Müzakere odasına döndüğünde ise Akıncı ve ekibini yerinde bulamadı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, plabisit kararının görüşmek için gittiği bugünkü liderler toplantısında Kıbrıslı Rum lidere, konunun Kıbrıs Türk toplumunda yarattığı sıkıntı ve hayal kırıklığını ve oluşan güven bunalımını aktardığını söyledi.  

Anastasiadis anlatacaklarımızı dinlemedi

banner37
Akıncı, toplantının arından Cumhurbaşkanlığında yaptığı açıklamada, Anastasiadis'in Kıbrıs Türk tarafının anlatacaklarını dinlemek yerine 5 sayfalık bir metin çıkardığını ve kendi argümanlarını aktardığını belirtti.  

Anastasiadis'in "müzakereleri iptal etmek için 15 Kasım'dan 20 Temmuz'a birçok sebebim var" dediğini ve buna Türkiye'den gelen suyu da eklediğini belirterek, "Konuşmasını yaptı, ben de cevap verdim. (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart) Sayın Eide konuyu toparlamak için konuşma yaparken sayın Rum lider büyük bir öfke içerisinde 'söyleyecek bir şeyim yoktur' diyerek kapıyı vurup çıktı. O toplantının saygı çerçevesinde devam etmesi o noktada bitti için ayrıldık ve geldik" dedi.

Bu hareketin büyük saygısızlık ve bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Akıncı, bunu tolere etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk tarafının enosisi çağrıştıracak bir davranış karşısında az bile tepki verdiğine işaret ederek "Böylesi bir konuda, trajedilerin yaşanmasına neden olan bir konuyu böyle bir zamanda onaylamanın hiç bir mantığı yoktur. Hiç bir olumlu gerekçesi olamaz. Bunu düzeltmek ve süreci ileriye taşımak Rum liderliğinin elindeydi ama yapmadılar" ifadelerini kullandı.

Irkçı gruplar çoğunluğu peşinden sürükleyebiliyor

Akıncı, Kıbrıs Rum toplumunun büyük bir çoğunluğunun enosis peşinde koştuğunu düşünmediğini ancak ırkçı felsefeyi kendine şiar edinmiş küçük grupların çoğunluğu arkasında sürükleyebildiğini, bu yüzden Kıbrıs Türk tarafının caydırıcı güç olarak Türkiye'nin garantisini talep ettiğini anlattı.  

Aknıcı, gelişmeleri değerlendirip ona göre adım atacaklarını ifade etti. Bu arada cumhurbaşkanı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun pazartesi KKTC'ye geleceğini ve gelişmeleri onunla da değerlendireceklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2017, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1