banner2
banner34

Sorun bizden kaynaklı değil

İnternet erişimlerinde son iki aydır yaşanan yavaşlama ve kopmalar hem internet kullanıcılarını, hem de internet servis sağlayıcılarını gerdi. Telekomünikasyon Dairesi Müdürü konuyla ilgili açıklama yaptı:

Sorun bizden kaynaklı değil
banner45

 

Ülke genelinde son iki aydır internet erişimlerinde yavaşlama ve kopmalar yaşanıyor. İnternet kullanıcıları ise yaşadıkları sorunları sürekli olarak sosyal medyada gündeme taşıyor.

Özellikle internet servis sağlayıcılarının başını bayağı ağrıtan bu sıkıntıların Telekomünikasyon Dairesi aracılığıyla Kıbrıs’taki tüm internet servislerini sağlayan Türk Telekom’dan kaynakladığı açıklandı.

Telekomünikasyon Dairesi de sıkıntının Türk Telekom’dan kaynaklı olduğunu doğruladı. Ancak Türk Telekom’dan kaynaklı sıkıntının, Türkiye’de yapılan kazı çalışmaları nedeniyle olup, kazı yapılan bölgede de

Kıbrıs ile ilgili bir çıkış bulunması durumunda, güzergahın yönü değiştirilerek sıkıntının aşıldığı belirtildi.

Elagöz: Bizden kaynaklanmıyor

Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, internetlerde yaşanan sıkıntının kendilerinden kaynaklı olmadığını söyledi.

Zaman zaman internetlerde Türkiye kaynaklı bazı kopmalar olup, bunun da uzun sürmediğine işaret eden Elagöz, “bazen kazı çalışmaları nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Böyle durumlarda da eğer kazı yapılan bölgede bizim çıkışımız varsa güzergah değiştiriliyor ve sorun çözülüyor” dedi.

“Türk Telekom’la iletişimdeyiz”

Geçen hafta sonu internetlerde bir sıkıntı yaşandığını ifade eden Elagöz, bunun Türkiye kaynaklı bir sıkıntı olup, Türk Telekom ile iletişime geçtiklerini belirti.

Elagöz, bazı internet servis sağlayıcılarının sorunun çözümü için Telekomünikasyon Dairesi yerine Türk Telekom ile temasa geçmeyi tercih ettiğini söyleyerek, Türk Telekom’un Kıbrıs’taki muhatabının Telekomünikasyon Dairesi olup, bu şekilde sorunların çözülemeyeceğini kaydetti.

“Tüm sıkıntılar Türk Telekom’dan kaynaklı değil”

banner37
İnternetteki tüm yavaşlamaların sebebinin de Türk Telekom’dan kaynaklı olmadığını söyleyen daire müdürü Elagöz şu şekilde konuştu:

“Özellikle öğrenci sayısının artmasıyla, internet servis sağlayıcılarının abone sayısı da arttı. Eğer bir internet servis sağlayıcı abone sayısını artırmış ve internet bağlantısının kapasitesini artırmamışsa bazı sıkıntılar yaşanabilir. İnternet servis sağlayıcılarının bu ülkede çok fazla datası var. Gerek kablolu olsun, gerek kablosuz olsun çok fazla link var.”

“Borcumuz yok”

İnternetteki yavaşlama veya kopmaların bazı kesimlerce “Türk Telekom’a olan borçtan kaynaklanıyor” şeklinde dillendirildiğine de dikkat çeken Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, bu iddiaları yalanladı ve böyle bir borcun olmadığını dile getirdi.

Elagöz, bunların asılsız iddialar olup, kesinlikle doğru olmadığını kaydetti.

ISSB: İnternet servisleri Türk Telekom aracılığı ile sağlanıyor

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği de konuyla ilgili kısa süre önce açıklama yaparak sorunun Türk Telekom’dan kaynaklı olduğunu belirtti.

Kıbrıs’taki internet servislerinin Telekomünikasyon Dairesi üzerinden Türk Telekom aracılığı ile sağlandığına dikkati çeken birlik, Türk Telekom’un aynı zamanda KKTC genelindeki tek internet ana omurga sağlayıcısı ve aynı zamanda da KKTC ile Türkiye arasındaki fiber optik hattında tek sahip olduğunu ifade etti.

Birlik ayrıca, Telekomünikasyon Dairesi aracılığı ile Türk Telekom’dan toplu hat alımı yaparak KKTC’de internet servis sağlayıcılığı hizmeti verdiklerini, bu servislerin kalitesinin çoğu zaman Türk Telekom’un adaya sağladığı internet kalitesi ile doğru orantılı olarak değişkenlik gösterdiğini kaydetti.

“Taleplerimiz cevapsız kalıyor”

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği’nin açıklamasında, KKTC Telekomünikasyon Dairesi’ne yüz binlerce liraya varan bedeller ödediklerini, ancak karşılığını alamadıkları belirtildi ve şunlara yer verildi:

“Özellikle içinde bulunduğumuz ağustos ve geçmiş olduğumuz temmuz ayında KKTC internet tedarikçisi Türk Telekom’un ülkemize sağladığı servislerde ciddi problemler yaşanmakta ve bu problemler gün içerisinde zaman zaman internet erişiminde yavaşlamaya, hatta kesilmelere kadar varabilmektedir. Bizler Türk Telekom’dan servis alıp KKTC genelinde kendi network ve transmisyon ağlarımız ile dağıtımını yapan internet şirketleri olarak bahse konu problemlerde tedarikçi Türk Telekom ile aramızda tanımlanan iletişim ağlarını kullanarak periyodik olarak her problemde temasa geçmekte ve sorununun kolayca çözümü için müdahaleler talep etmekteyiz. Ancak çoğu zaman taleplerimizin cevapsız veya sonuçsuz kaldığı da maalesef yaşadığımız acı bir gerçek ve bir sorundur. KKTC’de faaliyet gösteren firmalarımız her ay bu servisleri tedarikçi Türk Telekom’dan alabilmek için KKTC Telekomünikasyon Dairesi’ne yüz binlerce liraya varan bedeller ödemekte ve çoğu zaman bu bedellerin karşılığını alamamaktadır.”

kaynak:kıbrıs gazetesi

Ceren ÖZBİL

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2017, 07:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1