banner2
banner34

Antikorları bile çaresiz bırakıyor

Antikorları bile çaresiz bırakıyor
banner45

Dünyada sağlık yetkilileri, aşı kaynaklı bağışıklıktan kaçan mutasyona sahip Mu varyantını yakından takip ediyor. B.1.621 olarak da adlandırılan varyant, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ilk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da tespit edilmişti. 30 Ağustos’ta DSÖ, virüsü VOI olarak sınıflandırdı ve Mu olarak adlandırdı. VOI etiketi, varyantın birden fazla alanda yaygınlığının arttığı ve bulaşıcılık veya hastalık şiddeti gibi viral özellikleri etkileyebilecek mutasyonlara sahip olduğu anlamına geliyor.

ANTİKORLAR ETKİSİZ

banner37
DSÖ, Covid-19 hakkındaki haftalık epidemiyolojik raporunda, Mu varyantının "bağışıklık kaçışı gösteren mutasyonlar kümesine sahip" olduğunu yazdı. Raporda, Covid-19 aşılamasına veya önceki enfeksiyona yanıt olarak üretilen antikorların, Mu varyantını etkisiz veya devre dışı bırakma konusunda daha az etkili olduğunu gösteriyor.

DELTA’DAN DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR

Şimdiye kadar, Güney Amerika ve Avrupa'daki bazı büyük salgınlar da dahil olmak üzere 39 ülkede Mu varyantı tespit edildi. Miami Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Miami'deki Jackson Memorial Sağlık Sistemindeki vakaların %9'u Mu varyantı. Varyant, dünya çapında genetik dizileme yapılan tüm Covid-19 vakalarının %0,1'inden daha azını oluştursa da dizili vakaların Kolombiya'da %39'unu ve Ekvador'da %13'ünü oluşturuyor.


WHO, mu varyantını daha iyi anlamak ve yayılmasını takip etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Mu'nun tam olarak ne kadar bulaşıcı olduğu belirlenmese de İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, Mu’nun Delta varyantından daha bulaşıcı olmasının "muhtemel" olduğunu belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1