banner2
banner34

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'dan uyarı: Artçılar haftalara sürebilir

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'dan uyarı: Artçılar haftalara sürebilir
banner45

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sabah 04.17'de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı.  Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da binalar yıkıldı. Bölgeden çok sayıda acı haber de gelirken Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını bildirdi. Öte yandan üst üste 42 artçı sarsıntı daha meydana geldi. İçişleri Bakanı Soylu, "Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasını yaptı. TGRT Haber’de Prof. Dr. Haluk Eyidoğan depremle ilgili uyarılarda bulundu. 

banner37
FAY ŞU ANDA HAREKETLİ 

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Doğu Anadolu fayının İskenderun’dan Malatya’ya kadar olan parçası şu anda hareketli” diyerek şu uyarılarda bulundu: “Büyük bir depremle karşı karşıyayız. Tüm sismik enerjiyi açığa çıkarıyor. Uzun yıllar burada deprem olmuyordu. 7.4’ten daha büyük bir deprem. Amerikalıların yanı sıra Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi de 7.8 olarak depremin şiddetini ilan etti. Artçı depremlere bakıldığında 250 km boyunda bir yer kabuğu kırıldı. Mısır’dan da İran’dan Yunanistan’dan da hissedilir. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi, 1000 km ötede hissedilme raporu veriyor.” 

KÜÇÜKLERLE ARTÇILAR BİNİ BULUR  

“Artçı şoklar haftalarca devam edecek” diyen Eyidoğan, “Bu büyüklükteki depremler 6.6’ya kadar artçı depremler üretebilir.  Üretti de. Devasa bir yer kırığı var. 1999 depremindeki 150 km yakın yer kabuğu kırılmıştı. Ulusal bir afetle karşı karşıyayız. Daha çok arama kurtarma ekibinin intikali gerekiyor. Yiyecek, içecek ve barınma desteği de gerekiyor” dedi. 42 artçının olduğuna dikkat çeken Eyidoğan, "Bu 4'ten fazla depremler bu artçılar. Küçükleri de sayarsak binleri bulur. 5 veya üstü büyük depremler olabilir. Belki de insanların komşu illere taşınması gerekebilir" ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1