banner2
banner34

Dolar 18 TL'ye yaklaştı, gram altın 1000 TL'yi geçti

Dolar 18 TL'ye yaklaştı, gram altın 1000 TL'yi geçti
banner45

Eylül ayında başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi Aralık ayında faizlerin yüzde 14’e kadar indirilmesiyle şimdilik son buldu.

PPK metninde sınırlı alan kullanımının tamamlandığı belirtilirken, “Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” ifadeler kullanıldı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Dolar/TL kuru Cuma günü yaklaşık yüzde 8 değer kazanarak 17,14 seviyesine yükseldi ve yeni rekorunu kırdı. Ancak bu seviyi gören kura Merkez Bankası’ndan müdahale gecikmedi ve TCMB 5. Kez piyasaya döviz satışı yaptı. Müdahaleyle beraber kur 16,30 seviyesine geriledi.

Merkez bankasının son müdahalesinin 2,5 milyar dolar civarında olması beklenirken Cuma günkü ve toplam 5 müdahaleden satılan döviz tutarı 15 gün sonra görülebilecek.

DOLAR 18 TL SINIRINA YAKLAŞTI

Döviz kurları yeni haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürüyor. Dolar 20 Aralık Pazartesi gününe 16,5125 seviyesinde başlamasının ardından ilk işlemlerde 17,6598 seviyesine yükseldi ve tarihi rekorunu yeniden yukarı taşıdı. Kur saat 08.45 itibariyle yüzde 4,2 primlenerek 17,21 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise 19,8669 rekorunun ardından şu sıralar 19,39’dan satışa sunuluyor.

OMICRON'UN GETİRDİĞİ BELİRSİZLİK YATIRIMCIYI ALTINA YÖNELTTİ

banner37
​Uluslararası piyasalarda altın fiyatı, koronavirüsün yeni varyantı Omicron'un hızla yayılmaya devam etmesinin ve buna karşı alınan tedbirlerin yarattığı ekonomik belirsizliğin etkisi ile yükseliyor. Belirsizlikte artış karşısında güvenli liman olarak değerli metallere yönelen yatırımcıların etkisiyle spot altın fiyatı bu sabah 1800 dolar/ons seviyesinin üzerine çıktı. Spot altın fiyatı bu saban 1802 dolar/ons seviyesinin üzerini test etmesinin ardından Cuma gününe göre yüzde 0,30 artışla 1801,58 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, Fed üyelerinden gelen Mart ayında tahvil alımları sona erdikten hemen sonra faiz artırımının gündeme gelebileceği ifadelerinin ve yılın ikinci yarısında Fed bilançosunun küçültülmesi yönünde adım atılabilecek olmasının altın fiyatlarında yukarı hareketi sınırladığını ifade ediyor. Spot altın için bugün yukarıda direnç 1811-1815 dolar/ons seviyesinde, destek ise 1789 -1785 dolar/ons.

GRAM ALTIN 1000 TL’Yİ AŞTI

Ons altının haftaya 1800 doların üzerinde başlaması ve dolar kurundaki yeni rekor ile gram altın 1000 lirayı geçti. Haftaya 953 liradan başlayan gram altın yüzde 6’dan fazla değer kazanarak 1023 seviyesine yükseldi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yatırımcılara al sat yapmak için doğru zamanın olmadığını önemli olanın varlıkları elde tutmak olduğunu hatırlattı. Kısa vadeli dolar alım satımının tehlikeli olduğunu söylerken ''17’den dolar alırım 20’den satarım'' hayallerine girmeye gerek olmadığını ifade etti. Piyasalar için sıkıntılı bir süreçten geçildiğini söyleyen İslam Memiş mümkün olduğunca tasarruf etmenin ve uzun vadeli yatırımcıya olmaya çalışmanın daha doğru olacağını söyledi.

İSLAM MEMİŞ’TEN ALTIN YATIRIMCISINA KRİTİK UYARI

İslam Memiş altın tahmini ile ilgili sorulara Türkiye’de piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi ve beklentilerin karşılanmamasından dolayı gram altın fiyatı için bir hedef belirlemenin zor olduğunu söyleyerek cevap verdi. Altın almanın zor ve maliyetli olduğunu ifade eden İslam Memiş yatırımcılara altının her zaman kazandırdığını ve önümüzdeki günlerde yeni direnç seviyelerini test edebileceğini vurguladı.

Memiş “Dolar/TL kurunun yükselmesi diğer yabancı para birimlerinin de yükselmesine sebep oluyor. Dolardaki hareketi bundan sonra hiçbir ekonomist veya analist rakamlar üzerinden tahminde bulunamaz. Ama bence bu süreç çok sürdürülebilir bir süreç değil. Kurlardaki yükseliş neredeyse 2001 krizine tekabül ettiği için çok sürdürülemez olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlara şunu söyleyebilirim. Bunun tedbirinin çok önce alınması gerekiyordu. En az 1-2 ay daha beklemeleri gerekiyor. Bundan sonra bir maliyet yapmak çok riskli” şeklinde değerlendirmede bulundu.

İslam Memiş, altın yatırımcısının ve vatandaşların 1000 liradan altın alıp 1500 liradan satarım gibi hayallerine girmemesi gerektiğini hatırlatırken varlıkları korumanın son derece önemli olduğunun altını çizdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1