banner2
banner34

Konferans Başarısız

İki yılı aşkın bir süredir devam eden “Anastasiadis- Akıncı” müzakere süreci çöktü. İki lider süreci Cenevre’ye taşımayı başarsa da, uzlaşma sağlanamadı.

Konferans Başarısız
banner45

 

BM PARAMETRESİ ORTADAN KALKTI: KıbrısKonferansı’nın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “BM iyi niyet parametreleri çerçevesinde, genel sekreter de başarısızlığı teyit etmiştir. Bu parametrelerde ısrar etmenin bir anlamı da kalmamıştır” dedi

CİDDİ FARKLILIK: Rum lider Nikos Anastasiadis, Yunanistan’ın da desteği ile “Sıfır asker sıfır garanti” noktasında diretti. Garanti önerisinde 18 ayda adada asker kalmayacak şekilde bir takvim istendi. Bu yaklaşım Türk tarafında kabul görmedi

YAKINLAŞMA OLMADI: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Türkiye’nin garantisinin Kıbrıslı Türkler için önemli olduğunu belirterek, “garanti içermeyen bir anlaşmaya Kıbrıs Türk’ünün referandumda evet demeyeceğini” söyledi. Taraflar süreç boyunca pozisyonunu korudu

BAŞARISIZLIĞI GUTERRES AÇIKLADI: 10 günlük sürede iki kez Crans Montana’ya gelen BM Genel Sekreteri Guterres, Kıbrıs Konferansı’nı sonlandırdığını şu cümlelerle açıkladı: Taraflar büyük bir çaba ve uğraşmalarına rağmen, Kıbrıs Konferansı bir sonuca ulaşamadan başarısızlıkla sonuçlandı

Mont Pelerin’de başlayan, Cenevre’de devam eden ve BM’nin de katkıları ile önce New York ardından da Crans Montana’ya taşınan müzakere süreci başarısızlıkla tamamlandı.

Kıbrıs Konferansı’nın başarısızlıkla sonuçlandığı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından açıklandı. Taraflara çabası için teşekkür eden Guterres, “Ne yazık ki bir çözüm mümkün olamamıştır ve konferans da bu uzun süreli soruna çözüm bulamayarak kapanmıştır” ifadesini kullandı.

Sabah saatlerinde sıcağı sıcağına bir basın açıklaması yapan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “BM parametreleri de böylece çökmüş oldu. Bunun son konferans olduğunu söyledi. TC ve KKTC üst düzey yöneticileri ile bir araya gelerek, yeni yol haritası belirleyeceğiz” dedi.

Çerçeve anlaşmasının kıyısından dönüldü

Genel sekreterin de gelişi ile ciddi bir ivme kazanan süreç, dün öğleden sonra çerçeve anlaşması çıkarılacak noktaya geldi.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum liderliği, “sıfır asker sıfır garanti” noktasında ısrar ederken, çözümle birlikte 18 ayda da adada Türk askeri kalmayacak şekilde bir takvimin anlaşmaya eklenmesinde ısrar etti.

Beşli toplantıda sonuç alınamazken, genel sekreter akşam yemeğinde müzakerenin devam edeceğini duyurdu.

 5 saat sürdü

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde dün saat 21.00’de başlayan akşam yemeği, bu sabah saat 03.30’a kadar sürdü.

İki kez ara verilen yemekte, kısa süreli de Anastasiadis krizi yaşandı. Bir ara yemeği terk etmek isteyen Anastasiadis, “Garantiler bu şekliyle asla kabul edilemez” noktasında diretti.

İki kez ara verilen yemekte, Anastasiadis ve Koacias, Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü.

BM Genel Sekreteri’nin tüm çabasına rağmen, garantiler konusunda tıkanan süreç, konferansın da başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu.

Guterres açıkladı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm çabalara rağmen, sürecin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Guterres, sorunun çözümüne katkı yapmak amacıyla iki kez Crans Montana’ya gelmesine rağmen, sürece sağladığı katkı çözüm için yeterli olmadı.

Guterres, sürecin çöktüğünü açıklarken, BM’nin talep edilmesi halinde katkı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Guteres şunları söyledi:

“Kıbrıs Konferansı herhangi bir sonuca varılmadan sona ermiştir. İki toplumun liderlerine teşekkürlerimi ve takdirlerimi, kuzeyde ve güneydeki tüm Kıbrıslılar için en iyi dileklerimi sunarım.

Aynı zamanda garantör ülkelerine ve AB’ye derin minnetlerini sunarım. İki tarafın pozisyonları yakınlaştırmak için her türlü çabayı gösteren Espen Barth Eide başkanlığındaki BM ekibine de takdirlerimi sunarım.

banner37
Ne yazık ki bir çözüm mümkün olmamıştır ve konferans bu uzun süreli soruna bir çözüme getiremeden kapanmıştır.”

Çavuşoğlu: BM parametreleri ortadan kalktı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sürecin başarısız olmaması için Türkiye ve KKTC ekibinin elinden geleni yaptığını anlatan Çavuşoğlu, “BM iyi niyet misyonu parametreleri çerçevesinde, genel sekreter de başarısızlığı teyit etmiştir” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kaldığına işaret ederek, Kıbrıs sorununa BM iyi niyet misyonu parametreleri çerçevesindeki müzakerelerin sona erdiğini söyledi.

Türk askerinin tamamen çekilmesi ve Türkiye’nin garantörlüğünün tamamen kalkmasının ne Kıbrıs Türk tarafı, ne de Türkiye için kabul edilebilir yaklaşım olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, ilk günden son güne kadar aynı tutumun sürdürüldüğünü belirtti.

Çavuşoğlu, “Hem kendi içimizde, hem de KKTC ile değerlendirmelerimizi  yapacağız ve hangi adımları atacağımızı o zaman birlikte karar vereceğiz” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, konferansın ardından kaldığı otel Crans Amabassador’da basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, 28 Haziran’da başlayan Kıbrıs Konferansı’nın ikinci oturumunun maalesef sonuçsuz kaldığının söyledi.

Her türlü katkıyı yaptık

Çavuşoğlu, gerek konferans öncesinde, gerek ocak ayında Cenevre’de katıldıkları çalışmalarda ve ayrıca teknik nitelikteki görüşmelerde Kıbrıs sorununa adil kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunabilmesi amacıyla Türkiye olarak son 15 yıldır her türlü katkıyı sağladıklarını söyledi.

İktidara geldiklerinden bu yana Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulabilmek için Rumlar tarafından reddedilen Annan Planı ve sonrasında her türlü katkıyı sağladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının da bu süreçte yapıcı rolünü katkıyla karşıladıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk tarafı kalıcı ve adil bir çözüm için her zaman müzakere masasında üzerine düşen yapmıştır. Gerek sayın Akıncı ve müzakere heyeti, gerekse daha önceki süreçlerde görev yapan arkadaşlar aynı yaklaşımı sürdürmüştür. Maalesef bütün bu çabalara rağmen bir sonuca varılamadı” dedi.

Parametrelerde ısrar etmenin anlamı yok

Çavuşoğlu, uzun süren çabalardan sonra varılan bu aşamanın Kıbrıs sorununa iyi niyet misyonu parametreleri çerçevesi içinde bir çözüm bulunmasının imkansızlığını ortaya koyduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin de az önce yaptığı açıklamaya da işaret eden Çavuşoğlu, “Artık bu parametrelerde ısrar etmenin bir anlamı da kalmamıştır” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, hükümete, başbakana ve cumhurbaşkanına ayrıntılı bilgi sunacağını ve değerlendirmeleri de o zaman yapacağını söyledi.

“Birlikte karar vereceğiz”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, Rumların başarısızlıkta etkisine ilişkin bir soruyu yanıtında, böyle bir sonuçtan sonra başkalarını suçlamak istemediğini ancak dürüstlükle bağdaşmayan, İç siyasete oynama, belgelerin sızdırılması gibi çok olumsuz adımlar gördüklerini belirtti.

Çavuşoğlu, gerek Türk heyeti, gerekse Kıbrıs Türk heyeti olarak kendilerine yakışan bir tutum içinde olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, “Kimsenin güvenini sarsmadık. Ne istediğimizi söyledik. Kırmızı çizgilerimizi de net bir şekilde gösterdik. Aynı şekilde esneklik sağlayabileceğimiz alanları da samimi şekilde gösterdik” dedi. Çavuşoğlu, dürüstlüğe sığmayan birçok şey olduğunu ancak bunların geride kaldığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, bundan sonraki stratejinin ne olacağına ilişkin soruyu yanıtında, hem hükümetle ve Cumhurbaşkanıyla, hem de KKTC hükümetiyle ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile değerlendirme yaptıktan sonra ne yapabileceklerini paylaşacaklarını belirtti.

Garanti ısrarı…

Çavuşoğlu, Rum ve Yunan tarafının konferanstaki tavrının sorulması üzerine, özellikle Türk askeri ve garantiler konusunda “sıfır asker, sıfır garanti” duruşu sergilendiğine işaret ederek, bu tutumda baştan sona hiçbir değişiklik görmediklerini söyledi.

Türk askerinin tamamen çekilmesi ve Türkiye’nin garantörlüğünün tamamen kalkmasının ne Kıbrıs Türk tarafı, ne de Türkiye için kabul edilebilir yaklaşım olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, ilk günden son güne kadar aynı tutumun sürdürüldüğünü belirtti.

Çavuşoğlu, başka bir soruyu yanıtında, bu konferansın son olacağının hem kendi, hem de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından söylendiğini kaydetti. Cenevre konferansı sonrasında bir şans daha vermek istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, yürümediği için ve genel sekreterin de yakınlaşma ışığı görmemesinden dolayı konferansı sonlandırdığını ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Bir yakınlaşma olsaydı, başbakanlar da gelecekti. Onları buraya getirecek bir ortam oluşmadığın için sonlandırdı” dedi.

Çavuşoğlu, sözlerini “Hem kendi içimizde, hem de KKTC ile değerlendirmelerimizi  yapacağız ve hangi adımları atacağımızı o zaman birlikte karar vereceğiz” ifadesiyle tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 06:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1