banner2
banner34

Seçmen listeleri ölü kişilerle dolu

Nüfus Dairesi Müdürü Ecevit Aktaş, ‘Erken Genel Seçim’de seçmen listelerinde hayatını kaybetmiş kişilerin isimlerinin yer almasıyla ilgili şikayetler üzerine ölümlerin kaymakamlığa bildirilmesi çağrısında bulundu

Seçmen listeleri ölü kişilerle dolu
banner45

Seçim listelerinde çok sayıda hayatını kaybetmiş kişilerin isimlerinin yer alması şikayet konusu oldu. Yıllar önce ölen yakınlarının adına evlerine seçmen kâğıdı gelen aileler, bir kez daha büyük üzüntü yaşıyor. KIBRIS’a konuşan birçok vatandaş, seçmen listelerinden ölenlerin isimlerinin çıkarılmamasını eleştirdi.

Nüfus Dairesi Müdürü Ecevit Aktaş, 7 Ocak Erken Genel Seçimleri’nde, seçmen listelerinde hayatını kaybetmiş kişilerin de isimlerinin yer almasıyla ilgili şikayetler üzerine açıklama yaptı, sorunun ailelerin hayatını kaybetmiş kişilerle ilgili kaymakamlıklara ölüm bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığını söyledi.

Seçimin ardından yurdun çeşitli bölgelerinde hayatını kaybeden ancak yakınlarının seçmen listelerinde adlarının yer almasıyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ni arayan çok sayıda vatandaş şikayetlerini dile getirdi.

Oy kullanmaya gittiklerinde hayatını kaybeden bazı tanıdıklarının isimlerinin listede olduğunu gördüklerini söyleyen vatandaşlar, durumu hem sandıktaki yetkililere, hem de tanıdıkları siyasilere aktardıklarını ancak net bir cevap alamadıklarını öne sürdü.

Aktaş: Aile bildirmezse sistemde görülmez

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü Ecevit Aktaş, bu konuda ayda bir YSK’ya bildirim yaptıklarını kaydetti.

banner37
Hayatını kaybeden vatandaşlarımız için ailelerin kaymakamlıklara gidip ölüm kaydı yaptırmamaları halinde, sistemlerinde bu kişilerin yaşadıklarının görüldüğünü belirten Aktaş, mevcut yasaya göre ölen kişilerin ailelerinin ölüm kaydı yaptırana kadar bu kişilerin yaşayan bir kişi olarak görülmeye devam ettiğini açıkladı.

Aktaş, bu durumun hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin yapmaları zorunlu olan ölüm bildirimini yapmamasından dolayı ortaya çıktığını açıkladı. Aktaş, Doğumlar ve Ölümler Yasası’nda değişiklik yapıldığını ve bu yasanın geçerlilik kazanması için Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Aktaş, “Yasa hayat bulursa, belediyeler Nüfus Kayıt Dairesi’ne bildirim yapmak zorunda olacak. Hayatını kaybeden kişilerin aileleri ölüm kaydı yapsa da yapmasa da ölümler, Nüfus Kayıt Dairesi’nin YSK’ya vereceği listede yer alacak” dedi.

“Müracaatları eksiksiz yapıyoruz”

Gazimağusa Kaymakamlığı yetkilisi ise, yasa gereği hayatını kaybeden bir kişinin ailesinin kaymakamlıklara ölüm kaydı için müracaat etmemesi halinde o kişinin hayatta göründüğünü aktardı.

Durumun sürekli karşılarına çıktığını, daha çok yurt dışında yaşayan kişilerin ailelerinin, hayatını kaybeden yakınının öldüğünü kaymakamlıklara giderek bildirmeyi unuttuklarını anlatan aynı yetkili, ailelerin ölen yakınlarını kaymakamlıklara bildirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz da, kaymakamlıklarına gelen ölüm kayıtlarını eksiksiz olarak yaptıklarını söyledi.

Gerekli kayıtları yaptıktan sonra bu bilgileri Nüfus Kayıt Dairesi’ne gönderdiklerini kaydeden Yılmaz, Nüfus Kayıt Dairesi’nin bu bilgileri ne şekilde YSK ile paylaştığını bilmediklerini, kaymakamlıkların bu noktada bir pozisyonunun olmadığını bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1