banner2
banner34

Zehirli mantar yediler, hastanelik oldular

Yağışların ardından dağlarda ve ovalarda yetişen mantarlar tehlikeleri de beraberinde getirdi. Girne’de dağdan topladıkları mantarları yiyen 3 kişi zehirlendi

Zehirli mantar yediler, hastanelik oldular
banner45

Son günlerdeki yağışların ardından dağlarda ve ovalarda yetişen mantarlar tehlikeleri de beraberinde getirdi.

Girne’de dün dağda birlikte topladıkları mantarı pişirip yiyen Kamil Yıldırım (E-32), Fevzi Kaya (E-50) ile Hürol Derman (E-42) isimli üç arkadaş zehirlendi.

Zehirlenen üç arkadaş, Girne Akçiçek Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Hastanede acil servise alınan Kamil Yıldırım, Fevzi Kaya ile Hürol Derman’ın mideleri yıkandı. Hastanede müşahede altına alınan üç şahsın da sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Uzmanlar uyarıyor

Son yağmurlarla birlikte birçok bölgede mantarlar da ortaya çıkmaya başladı. Ülkemizde çok sevilen mantar toplama alışkanlığı bazen tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, mantar mevsiminde, özellikle “zehirli mantar” konusunda bilgi sahibi olmayanları ise “bir bilene mutlaka danışınız” diyerek uyarıyor.

banner37
Mantar türlerinin yüzde 90’ının zehirsiz olduğunu belirten uzmanlar, mantar türlerinin bir kısmının zehirli, bunlardan da bazılarının ölümcül olduğunu vurguluyor.

İnsanların mantar konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren uzmanlar, “Tüketilmesinin ölümcül olabildiği kırmızı mantar çeşidi var. Bu mantar türüne benzeyen ve halk arasında kırmızı mantar olarak bilinen bir tür var, en çok karıştırılan mantar çeşidi. Bu karıştırmalar ölümlere neden olabiliyor. Bu zehirli mantarın tüketilmemesi lazım” diye uyarıda bulundu.

Vatandaşlar bilgilendirilmeli

Mantar mevsiminde sıklıkla mantar zehirlenmeleri yaşandığını belirten uzmanlar çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. “Araziye çıkıldığı zaman tanımadığımız ve şüphelendiğimiz mantarları yemememiz lazım” diyen uzmanlar, bakanlıklar, üniversiteler, medya kuruluşları ve farklı kurumlar arasında bir işbirliği yapılması gerektiğini, zehirli ve yenilebilir mantar türleri hakkında bilgilendirici afişler, kısa filmler ve broşürler hazırlanarak vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Doğru bilinen yanlışlar

“Mantarı yoğurtla yerseniz bir şey olmaz” ve “Mantarı pişirirseniz zehri kaybolur” gibi düşüncelerin yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, “Mantarı sadece ve sadece tanıyıp öyle yiyeceğiz. Zehirli ve yenilebilir mantarların karıştırılması nedeniyle zehirlenme vakaları yaşanıyor. Bunun için en önemli ve kolay çözüm, yenilebilir mantarları halka afişlerle ve broşürlerle tanıtıp yememelerini sağlamak” şeklinde konuştu.

Mantar zehirlenmesi 1-2 saat içinde belirti gösteriyor

Uzmanlar, kültür mantarının gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirterek, zehirli mantarların 1-2 veya 8-9 saat sonra belirtisini gösteren türleri olduğunu ve zehirlenme belirtisinin, vücutta ateşlenme, kusma ve mide bulantısı şeklinde olduğunu vurguladı.

KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2017, 07:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1