banner2
banner34

Saydam’dan İstatistik kurumuna çağrı: Pandemi bitene kadar veri açıklamayın

Saydam’dan İstatistik kurumuna çağrı: Pandemi bitene kadar veri açıklamayın
banner45

Ekonomist Göksel Saydam, KKTC’nin İstatistik yoksunu bir ülke olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’de Hayat Pahalılığı oranlarının KKTC’den daha yüksek çıkmasına anlam veremediğini belirtti. Saydam, “Bu kurumun başında olan arkadaşlara tavsiyem inandırıcılıktan uzak bu verileri pandemi ortamı bitene kadar açıklamasınlar, çünkü bu rakamlar karşısında vatandaş enayi durumuna düşürülmekte” dedi.

Ekonomist Göksel Saydam, Kıbrıs Net Haber Web TV’de yayınlanan “Pusula” programında ekonomik gündemi değerlendirdi. Saydam hükümetin 4 ay boyunca Hayat Pahalılığını dondurma kararının ardından piyasanın daha da zora gireceğini belirtti.

Saydam, birçok ülkenin bu dönemde piyasaya sıcak para pompalarken hükümetin bunu yapmayarak hayat pahalılığını da dondurma yoluna gitmesini “İş bilmezlik” olarak nitelendirdi.

banner37
KKTC’nin İstatistik yoksunu bir ülke olduğuna da vurgu yapan Saydam, paandeminin hüküm sürdüğü bir ortamda sepetteki verileri ortaya koyarak Hayat Pahalılığını Türk Lirasının Anavatanı Türkiye’nin de altında açıklamanın halkla alay etme anlamına geldiğini vurguladı. Göksel Saydam, “Benim bu kurumun yetkililerine çağrım en azından pandemi geçene kadar bu rakamları aaçıklamayın çünkü salgınla birlikte insanların alışkanlık öncelikleri değişti ancak sizin sepetiniz 6 yıl öncesinin tercihlerini baz alıyor” şeklinde konuştu.

Siyasi mekanizmadaki istikrarsız yapı ve kısa süreli hükümetler nedeniyle plan proje yoksunu bir ülkeye dönüldüğüne işaret eden Saydam, “Siyasetteki bu istikrarsızlığın Türkiye ile imzalanan protokollere de yansıdığını görüyoruz, gereksiz bir sürü unsur protokollerde yer alırken, yapılması taahhüt edilenler ise hiçbir zaman haya geçirilemiyor” dedi.

Saydam, birçok yasanın güncellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, aksi taktirde ülkenin geri dönüşü olmayan bir iflasa sürükleneceğini vurguladı.

Göksel Saydam, bu ortamda devletin örtülü ödenekler, siyasi partilere her ay verilen katkılar, RHA’ların devre dışı bırakılması ve şu an için hiçbir faaliyette bulunmayan dış temsilciliklerin kapatılması gibi önlemleri alması gerekirken hala faturayı vatandaşa kesmesine bir anlam veremediğini ifade etti.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz’un sürekli “Para bitti” söylemini de eleştiren Saydam, “Bir ülkede maliye bakanı çıkıp da devletin parası bitti demez, bunu dediği an zaten her şey bitmiştir” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1