banner2
banner34

Dr. Cemaller: Vakalarda artış sürerse sistem zora girecek

Dr. Cemaller: Vakalarda artış sürerse sistem zora girecek
banner45

KTTB Genel Sekreteri Dr. Çağrı Cemaller, son günlerde vakaların yeniden artışa geçmesinin endişeye neden olduğuna vurgu yaparak, salgının yüksek seyirlerde devam etmesi halinde sağlık sisteminin zora gireceğini belirtti. Cemaller, vaka sayısını kontrol altına alınması için devletin test ve denetimleri artırmasını vatandaşın ise kurallara harfi harfine uymasını talep etti.

KTTB Genel Sekreteri Dr. Çağrı Cemaller, Kıbrıs Net Haber Web TV’de yayınlanan “Pusula” programında yeniden yükselişe geçen Kovit 19 salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Cemaller, salgının artışa geçmesindeki en büyük nedenin tedbirlerin gevşetilmesi, adaya düzenlenen seferlerin artırılması ve vatandaşın süreçten iyice bunaldığı için önleemler noktasında gevşemeye başlamasından kaynaklandığını belirtti.

“Artışlar böyle devam ederse sağlık sistemimiz iyice zora girecek” diyen Dr. Cemaller, kapanmayı kimsenin istememesine karşın vakaların böyle devam etmesi halinde yeni bir kapanmanın kaçınılmaz olacağını dile getirdi. Cemaller, “Tek yataklı odalar halinde düzenlenen salgın hastanesinde yetkililer bir takım düzenlemeye gitmeye başladı, bu hastane başından böyle tasarlanmadığı için elbette bir takım değişiklikleri yapmak zor, burada dikkat edilmesi gereken vakaların artışını önlemektir, bunun için de hem devletin hem de vatandaşın üzerine düşen görevler var” şeklinde konuştu.

banner37
Evde Karantina konusuna da değinen Dr. Çağrı Cemaller, bu uygulama konusunda bir takım endişeleri olduğunu belirterek, “Siz hangi eleman veya sistemle bunları sağlıklı denetleyebileceksiniz”  dedi.

Ülkede pandeminin dışında da hizmet verilmesi gereken hastalıklar olduğunu anlatan Cemaller, her şeyi pandemiye endeksleyerek diğer hastalıkların göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.

Açıklamalarında, kapalı devre turizmle ilgili görüşlerini de dile getiren Dr. Çağrı Cemaller, bu uygulamanın çok sağlıklı yürütülebileceğine inanmadığını ve bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

KTTB olarak pandeminin başından beri dünya örnekleri ve ülke koşullarını dikkate alarak bir dizi öneri ve görüş ortaya koymalarına karşın Sağlık Üst Kurulu toplantılarına topu topu 2 kez davet edildiklerini ve orada bile toplantının sonuna kadar katkı koymalarına izin verilmediğini belirtti. Bulaşıcı Hastalıklar Yasası çerçevesinde alt komitelerin mutlaka oluşturulması gerektiğine işaret eden Cemaller, pandemiyle mücadelede veri ve labaratuvar aşamasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Dr. Çağrı Cemaller, sağlık çalışanlarının eylemleriyle ilgili bir soruya ise verdiği yanıtta, dünyanın bu süreçte sağlık çalışanlarını el üstünde tutmasına karşın, ülkede fedakârca görev yapan sağlık ordusunun hak ettiği maddi ve manevi desteği göremediğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1